Belarus a anunțat marți că va interzice importurile de alimente din mai multe țări occidentale la 1 ianuarie, ca represalii pentru noile sancțiuni împotriva Minsk-ului acuzat că a organizat o criză a migrației la granițele Uniunii Europene.
Potrivit unui decret al guvernului belarus, o serie de produse alimentare, inclusiv fructe, legume, carne și produse lactate din UE, Canada, SUA, Marea Britanie și alte țări europene vor fi acum interzise de la import.
„Au fost luate măsuri de răspuns ținând cont de încercările permanente ale Occidentului de a exercita colectiv presiuni ilegale cu sancțiuni împotriva țării noastre”, a spus guvernul într-un comunicat citat de AFP.
Embargoul va începe la 1 ianuarie și va fi în vigoare timp de șase luni, a spus el.
Potrivit Minsk, Belarus, o țară agricolă, a importat de peste 530 de milioane de dolari din aceste produse în primele zece luni ale anului 2021.
Unele bunuri, precum alimentele pentru copii, nu vor fi afectate, a spus guvernul, pentru a nu prejudicia „interesele” belarușilor.
„Importatorii, producătorii și distribuitorii se vor strădui să înlocuiască produsele care nu sunt fabricate în Belarus cu mărfuri din țări prietene”, au continuat autoritățile.
De la represiunea împotriva unei mișcări de protest din 2020 împotriva președintelui belarus Alexander Lukașenko, Occidentul a pedepsit Minsk-ul prin impunerea de sancțiuni grele împotriva companiilor și oficialilor regimului.
Săptămâna trecută, Washington, Canada și UE au extins și mai mult aceste sancțiuni pentru a protesta împotriva recentei crize a migrației de la granițele dintre Belarus și UE.
Minsk este acuzat că a încurajat mii de migranți din Orientul Mijlociu să intre ilegal în UE, în special prin Polonia, pentru a o destabiliza.
Alexandru Lukașenko neagă ferm și a primit sprijinul Moscovei, principalul său aliat.
Din 2014, Rusia însăși a încetat să mai importe produse alimentare occidentale în semn de protest față de sancțiunile occidentale după anexarea peninsulei Crimeea.